Heetste en droogste zomer in jaren!

04-12-2018

Een vrij recentelijke weergeschiedenis in ons land, want nooit is het zo erg lang mooi en warm weer geweest. De laatste keer was dat in 2003. De zomer van 2018 was een droog jaar met een neerslagtekort van 200 tot 300+ mm. Lokaal wel meer! De rivieren stonden met name in het najaar uitzonderlijk laag dat zelfs grote vrachtschepen geen brandstof kunnen leveren in het binnenland, waardoor benzinepompen droog kwamen te staan.

Het jaar 2018 begon in de lente al met hoge temperaturen en startte de warmte al in mei, maar werd de droogte nog onderdrukt door fikse regen en onweersbuien. Vanaf juni kwam de boel echt op slot te staan door een blokkade en hadden we te maken met een lange droge periode met elke dag hoge temperaturen. 2018 telde landelijk (gemeten in de Bilt) 132 warme dagen waarvan 55 dagen zomers warm met temperaturen boven de 25 graden en 9 tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden. In dat jaar sneuvelde ook bijna het oude warmterecord van 38,6 graden uit 1944. Het werd op 26 juli 2018 in Arcen slechts 38,2 graden.

Ook telde 2018 2 hittegolven. De eerste was 15 juli tot 27 juli en duurde 13 dagen. De temperatuur kwam in die periode 4 x tot een tropische waarde. De hittegolf eindigde door een koufront die op 28 juli over het land heen trok.

Koufront passage ging vooraf gepaard met een fraaie arcus
Koufront passage ging vooraf gepaard met een fraaie arcus

De 2e hittegolf volgde gelijk en duurde van 29 juli tot 7 augustus. Deze hittegolf duurde 10 dagen en telde weer 4 tropische dagen. Er waren in verhouding wat minder zomerse dagen in juli omdat de wind vaak uit een noordelijke hoek kwam. 6 dagen in juli hadden een temperatuur van ruim 24 graden, 2 zelfs van 24,9°, dus net niet zomers. Dat nekte een landelijk record voor het meeste aantal zomerse dagen voor de zomer.

Grote brand in het Veluwse gebied.
Grote brand in het Veluwse gebied.

> Uitleg hittegolf

De droogte in ons land zorgde ook voor een reeks natuurbranden. Zo zag teamlid Leon in eigen ogen een hevige natuurbrand bij een legerplaats in de buurt van Oldebroek (Gelderland), ook elders in het land kwamen natuurbranden voor. De natuur zelf had het ontzettend zwaar. De herfst leek vroeg begonnen te zijn. De bomen lieten hun bladeren en vruchten eerder werpen en moesten veel moeite doen om te overleven. Op de satellietbeelden was het verschil goed waarneembaar van mei en juli. Het landschap zag er dor en droog uit. De landbouw sector moest kosten wat het kost hun oogst redden door veel water te besproeien, maar door de lage waterstanden kwam er in veel gemeentes een sproeiverbod.

Ondanks de warmte en droogte konden veel mensen genieten van het prachtige weer. Elke avond kon er gebarbecued worden en waren de terrassen overvol. Echter, door klimaatveranderingen zal dit soort zomers in de toekomst vaker voorkomen wat grote gevolgen zal meebrengen....

 

> Geschreven door Leon Eikenaar op 4 december 2018

Aantal bezoekers nu